Ga mee op NS-wandeling tussen Ede en Wageningen

Man kijkt naar grote boom

Eigenlijk zijn we gek op wandelen, maar het was er al een tijdje niet van gekomen. Door drukte, door niet lekker voelen, door slecht weer. Maar het begon te kriebelen. En toen Frank twee trein-dagretours had gekocht was de tijd rijp om weer eens de paden op en de lanen in te gaan. Wandel je mee?

We bekeken de NS-wandelingen en kozen voor wandeling Belmonte. Een leuke, afwisselende wandeling van station Ede-Wageningen naar centrum Wageningen.

NS-wandelingen zijn wandelingen die altijd starten en meestal eindigen bij een treinstation. Dus nadat we Ella naar oma hadden gebracht voor een nachtje logeren (Ze mocht kiezen: oma, of wandelen? Oma!) fietsten we richting Den Haag Centraal. Precies op tijd zaten we in de trein en het genieten kon beginnen 😉 . Met een krantje, een boek en een lekker broodje in de hand tuften we richting Gelderland.

Wandelen door bos De Sysselt

Op station Ede-Wageningen aangekomen liepen we vrijwel meteen bos De Sysselt in.

Pad door bos De Sysselt
Het mooie pad door bos De Sysselt
Bomen in bos De Sysselt met een grote boomstam op de grond
Het bos was nog verrassend kleurrijk voor de tijd van het jaar

Bijzonder: Celtic Fields uit de ijzertijd

Onderweg kwamen we langs de Celtic Fields. Akkers die ongeveer 2500 jaar zijn aangelegd door de boeren van die tijd. De akkertjes zijn er nu niet meer, maar je kunt de velden van 30 bij 30 meter nog goed onderscheiden, doordat de wallen aan de zijkanten er nog liggen. Gaaf om zo duidelijk te kunnen zien waar en hoe onze voorouders hun voedsel verbouwden.

Selfie met de Celtic Fields
Wij en onze mutsen bij de Keltische velden
Celtic Field in Bennekom
Als je goed kijkt kun je de omheining van de Celtic Fields zien: er groeit een struikenhaag op de oude walletjes

Veluwse Sprengenbeken

Een groot deel van de wandeling loop je langs zogeheten sprengenbeken. De beken zijn gegraven in de 16e en 17e eeuw op plaatsen waar smeltwater aan de oppervlakte kwam. Het water werd gebruikt als drinkwater en voor de industrie, zoals voor wasserijen en papierfabrieken.

Vrouw knuffelt met een boom
Effe lekker boomknuffelen
Sprengenbeek in bos De Sysselt
Hier zie je zo’n sprengenbeek
Wandelen bij Wageningen
Mooi hè, de herfst <3
Man op het Frankenbankje in bos De Sysselt
Frank op het Frankenbankje

We maakten voor het eerst ook een video (yaay!). Als je door het amateurisme heenkijkt en -luistert krijg je een indruk van de omgeving tijdens de wandeling 😉 :

De Wageningse berg en Belmonte

Het laatste deel van de wandeling voert je over de Wageningse Berg en het daarop gelegen arboretum Belmonte. Dit vonden we het leukste deel van de wandeling. De berg is meer een heuvel, maar voor Nederlandse begrippen erg hoog en met mooie uitkijkpunten over de Rijn en de Betuwe. We liepen er in het donker, dus duidelijke foto’s hebben we helaas niet. Maar wellicht spreekt dit uitzicht tot je verbeelding:

Uitzicht vanaf de Wageningse Berg over de Rijn en de Betuwe
Vergezicht over de Rijn en de vlakke Betuwe

Verrast door Wageningen

We waren nog nooit in Wageningen geweest en toen we de stad inliepen via het straatje Spijk werden we aangenaam verrast. Ons eindpunt had schattige oude huisjes, mooie villa’s en een gezellig centrum. En we moesten natuurlijk even een kijkje nemen bij Hotel De Wereld, waar de Duitsers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog capituleerden (hoe houden ze jaarlijks dat defilé in die smalle straatjes?!).

Hotel De Wereld in Wageningen
In Hotel De Wereld werd de capitulatie van de Tweede Wereldoorlog getekend

Afsluiter: uit eten bij Colors World Food

En toen: hop, Google raadplegen voor een fijn restaurant met vegetarische opties. Dat vonden we: restaurant Colors World Food. Het restaurant bestond 10 jaar, dus we kregen een welkome, feestelijke cocktail bij binnenkomst. De kaart stond bomvol tapas-achtige wereldgerechtjes waar we niet uit konden kiezen, dus kozen we voor het verrassingsmenu. Dat bleek een goede keuze. Het eten was super lekker en tonnetje rond rolden we aan het eind van de avond weer richting Den Haag. Snel weer wandelen!

Eten bij restaurant Colors World Food
De perfecte afsluiting van een lange wandeling: bier en fooood

Meer lezen?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *