Plantaardig en verpakkingsloos nachtje weg bij Amersfoort

Wij houden van nachtjes en weekendjes weg. Niet te lang, maar wel lang genoeg om er even uit te zijn. Frank doet af en toe een Marktplaatsvondst ver van huis en dat is dan meteen een goede aanleiding om wat van de omgeving van zo’n plek mee te pikken. Dit keer togen we naar Scherpenzeel bij Amersfoort. En we ontdekten weer mooie, duurzame plekken. Dus woon of kom je in de buurt: hier komen de tips!

Slapen op een biodynamische boerderij

We verbleven een nacht op boerderij Ruimzicht, de Bed and Breakfast van Truus en Gert Izaks. Ruimzicht is een biodynamische boerderij die ook slaapplekken verhuurt. Je kunt kiezen voor verblijf in een kamer binnenshuis of overnachten in de slaapwagen buiten. Ella vindt dat laatste fantastisch, dus daar gingen we voor.

Wat een gekkegeit
Het erf van de scharrelende kippen

Bij Ruimzicht verbouwen ze voornamelijk groente, maar ze verkopen ook eieren van eigen kippen. Ik eet zelf plantaardig, dus ik nam geen eitje bij het ontbijt, maar als je dan toch eieren eet: biodynamische kippen hebben een fijn leven én er zijn hanen aanwezig. In de reguliere eierindustrie is dat vaak niet zo. Met die industrie is trouwens nog veel meer mis, maar daar gaat deze blog niet over 😉 .

Duurzaam ontbijten

Ontbijten deden we in de andere woonwagen op het erf. Het ontbijt is vegan en vegetarisch mogelijk. Ik stond een beetje gek te kijken toen er een grote pot tahin op tafel werd gezet als plantaardig broodbeleg, maar dat beviel zo goed dat we uiteindelijk een pot mee naar huis namen. Stel je dus niet teveel voor van het plantaardige ontbijt, neem voor in de koffie bijvoorbeeld zelf wat melk mee, maar het is prima te doen. En de verpakkingsloze winkel (zie de volgende alinea) en charme van Truus maken veel goed.

Verpakkingsloos winkelen

Bij boerderij Ruimzicht vind je een boerderijwinkel waarin je verpakkingsloos boodschappen kunt doen. Zo leuk om er hier eentje te vinden. Eigenlijk logisch, want zulke winkels zijn juist bij boerderijen heel normaal. We hadden een arsenaal aan bakken, zakken en potten meegenomen, dus we konden los. Een deel van de producten wordt op Ruimzicht zelf verbouwd, de rest komt van boerderijen in de buurt en/of is biologisch.

Jippie! De befaamde sticker van zerowastenederland.nl

Veggie eten bij Bindicafe in Amersfoort

Ik kijk meestal van te voren of ergens een leuk eettentje zit waar je ook veganistisch kunt eten. In Amersfoort hadden we daarvoor een Aziatisch restaurant op het oog. Maar wat bleek: het zat helemaal vol toen we aankwamen. Ja, daar sta je dan met je plantaardige gedrag. Gelukkig was daar de Happycow app. Met die app vind je makkelijk restaurants met vegan/veggie opties. Via de app vonden we Bindicafe. Op loopafstand van het andere restaurant en eigenlijk nog een veel fijnere plek ook.

Bij Bindicafe at ik een super smakelijke buddha bowl en at Frank zijn lekkerste vegan burger ooit. Zo lekker, dat we de volgende dag voor lunch teruggingen. Toen was het deeg helaas op. Jammer de bammer, want de ene hap die ik heb geproefd was heerlijk. Mocht je ooit de kans krijgen om er langs te gaan (21/08/2019: want momenteel is Bindicafe dicht, maar hopelijk gaan ze snel weer open), neem dan zeker de hamburger.

Laat de sjofele buitenkant je niet foppen: van binnen is dit een heel leuke plek.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *