Vintage keuken inbouwen (deel 1)

Keuken na het demonteren van de meubels.

Wat ben je als vintage liefhebber zonder een vintage keuken? Niks. Dus daar zaten we dan, met de moderne en kapotte (en lelijke, vonden wij) keuken die al in ons huis zat toen we het kochten. Onze oude keukenspulletjes erin zetten hielp niet. Kijk mee in deel 1 van ons vintage keuken avontuur.

En dan begint het te kriebelen… Ergernissen en Marktplaats-zoekopdrachten naar tweedehands keukens stapelen zich op. En toen we ook nog hoorden dat er bij de buren een granito keukenvloer was ontdekt, was het duidelijk: die keuken moest er nú uit! Zin in een ouderwetse speur- en puzzeltocht?

De oude situatie

Mocht je van moderne keukens houden, dan zag onze keuken er op het eerste gezicht best mooi uit, maar check:

 1. De kleuren (donker en somber).
 2. De enorme, nutteloze sarcofaag om de afzuigkap boven het fornuis.
 3. De kapotte hoekkast.
 4. De kitscherige tegel-illustratie.
 5. De vloer (daar hebben we zelf zeil gelegd, want er lag donker hout. Hout. In een keuken).
 6. En nog veel meer.
Moderne keuken van Familie Duurzaam
Je denkt nu misschien: “Dat is een hartstikke mooie keuken!” Maar nee, dá was nie.

So it begins

Hoe begin je aan zo’n project? We startten met het zoeken naar een Piet Zwart keuken op Marktplaats. En werden verliefd op een tweedehands keukentje en een pannenrek. Dus Frank ging op een vrijdagavond heen en weer naar Amsterdam voor het pannenrek (want: verliefd) en we maakten een afspraak voor het ophalen van de keuken.

Granito vloer

Daarna moesten we nagaan of er bij ons ook zo’n granito keukenvloer lag. Spannend! Op de vloer lagen twee nieuwe lagen: een dikke, hardhouten vloer en een jaren ’70 tegelvloer. We begonnen bij een open hoekje waar we al wat granito door zagen schitteren. We voelden ons net twee archeologen.

Frank verwijdert de houten vloer met daaronder de tegelvloer.
Frank verwijdert de houten vloer.
Onder de oude tegelvloer wordt de granito zichtbaar.
En ja, ook bij ons zit er een prachtige granito vloer onder! Zie je die zwart-witte blokjes bovenin shinen?

Hergebruik

Mannen demonteren het Piet Zwart keukentje.
Het Piet Zwart keukentje werd vakkundig gedemonteerd.

Als wannabe duurzame burger komen we natuurlijk niet weg met het er zomaar uit mikken van onze oude keuken. Dus naast dat we oude materialen hergebruiken, plaatsten we onze keuken voor een symbolisch bedrag + demontage op Marktplaats (natuurlijk). Intussen hadden we ‘ons keukentje’ opgehaald en een mooie voorraad andere kastjes en zelfs de originele tegels verzameld (TIP: Jan van IJken oude bouwmaterialen). We waren compleet, het echte werk kon beginnen!

Onze verzameling Piet Zwart onderdelen opgeslagen in de schuur.
De verzameling compleet.

Dag 1 van de verbouwing

In de ochtend maakten we al wat onderdelen los. De man met wie we afgesproken hadden kwam rond het middaguur samen met zijn broer. Met hen haalden we de rest eruit.

Dat ging eigenlijk heel snel. Ook de sarcofaag kwam soepel los van de muur. Al verdween er eerst wel iemand half in om hem los te kunnen schroeven. Nadat we de mannen hadden uitgezwaaid konden we zelf verder met het verwijderen van de gipsplaten en de tegels daarachter. Aan het eind van de dag zag de keuken er wel even anders uit dan in de ochtend!

Keuken na het demonteren van de meubels.

Tweede en derde dag: plafondverdriet en wespennesten

Keuken zonder tegels en met oud plafond deels eruit.Op dinsdag kwamen de stukadoors al, dus alle tegels moesten eruit. En ook… het plafond! Verlaagd met houten plankjes. Zouden we het geluk hebben daar het originele plafond bruikbaar onder aan te treffen? Daar zat ‘ie. Maar helaas.. hij was behoorlijk beschadigd. Na wat mensen bellen en informeren bleek dat het oude plafond niet meer te redden viel. Het moest eruit. Het kon gelukkig wel weer nagemaakt worden met stuc.

Die avond werd het ontzettend stoffig in ons huis. Al het pleister en isolerende riet werd verwijderd door Frank en onze vriend Ed. En toen… troffen we tussen de balken iets aan wat we niet eerder hadden gezien. Het was bol, papierig en bruin gestreept. Misschien isolatiemateriaal? Volgens Frank was het een nest.

Even googelen op ‘nest’ en ‘plafond’ dan maar. En ja, we vonden iets wat er precies op leek. Het bleek een wespennest te zijn. OMG. Het was een gigantisch exemplaar. Bij het verder lezen kwamen we erachter dat het nest waarschijnlijk niet meer bewoond was. Wespen gebruiken een nest maar één jaar. We hoorden geen gezoem en er vlogen geen wespen in en uit. Er bleken nog twee (!) andere nesten onder het plafond te zitten. Gelukkig ook verlaten. Frank haalde de nesten vakkundig weg. Prachtige bouwwerken hoor! We bewaarden er eentje voor als Ella er later een spreekbeurt over wil houden 😉 .

Wespennesten in oud plafond
Help!

Elektra en geschuur op de vierde dag

De tijd gaat zo snel tijdens een verbouwing, dag 4 brak alweer aan. Vandaag kwamen de stukadoors. Die brachten de gipsplaten aan op het plafond en de voorstrijk op de muren.

Oude keukenwand met voorstrijk voor stuc.
Onze prachtige muur in panoramaview.

Verder begon ik met het schuren van het eerste kastje en… waren de bouwtekeningen voor de keuken eindelijk af. Toch wel erg handig. Vooral als je mensen wilt laten zien wat je bedoelt.

bouwtekening vintage keuken
Beter laat dan nooit: de bouwtekeningen.
vintage keukenkastje schuren
Het eerste kastje wordt klaargestoomd voor zijn nieuwe taak.

Tips bij het bouwen van je eigen vintage keuken

Wij bij onze Piet Zwart keuken
Wij blij bij ons nieuwe oude Piet Zwart keukentje

Heb je nu zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met een vintage keuken? Hier zijn vast wat inzichten die we tot nu toe door schade en schande wijzer zijn geworden:

 • Zet van te voren op een rij welke werkzaamheden komen kijken bij de klus (in m’n volgende blog maak ik een lijst voor je). Bepaal dan wat je zelf kunt en wat je moet uitbesteden. Op YouTube vind je veel video’s van hoe je dingen aanpakt. Elektra, water en stuken laat je het best door experts doen.
 • Je zult waarschijnlijk een aantal dagen niet kunnen koken. Geen zin in tosti’s, magnetron- of afhaalmaaltijden? Kook dan van te voren een paar keer dubbel en vries het in (Ha! Deze tip had ik graag van te voren gehad). Ook wel zo duurzaam eigenlijk he?
 • Voor als je je keuken weggeeft/gooit: denk even na over welke onderdelen je mogelijk opnieuw kunt gebruiken. Zo hielden we bijvoorbeeld het fornuis, de afwasmachine en de afzuigkap. Maar we hadden ook best de stelpootjes kunnen houden, want die blijken we nu toch nodig te hebben.
 • Meet je keuken helemaal op en bereken hoeveel ruimte je hebt voor alles. Neem daarbij het eventuele verwijderen van gipsplaats en tegels en het daarna weer stuken en tegelen mee. Verzamel daarop de onderdelen voor je keuken die je nodig hebt. Helemaal perfect hoeft dat niet te passen. Je kunt open ruimtes ook opvullen met plankjes of er een smal kastje van maken.

Tot zover tot nu toe. Ik vertel je hoe het verder gaat en toon je het (hopelijk mooie) resultaat in mijn volgende blog. Daarin lees je onder meer hoe het misgaat met het plafond en met Franks rug (oei, dat wordt nog wat). 

In deel 3, het laatste deel van de blogreeks zie je het eindresultaat! Dus kun of wil je niet wachten: bekijk meteen de derde fotoblog.

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

  1. Dit was ook mijn dilemma, dus ik ben erover gaan lezen. Niet het aantal mensen is het probleem, maar hun (Westerse) voetafdruk. De huidige inschatting van de voetafdruk van toekomstige mensen wordt nu nog overschat, omdat daarin maatregelen en veranderingen in levenswijze nog niet meegenomen worden. De voetafdruk van onze kinderen zal waarschijnlijk veel kleiner zijn dan die van ons 💚 Daarnaast kun je als ouders een grote impact maken door het steunen van bredere (politieke) bewegingen voor meer duurzaamheid, zoals een groene partij steunen en organisaties als Urgenda. Zo ‘compenseer’ je het kinderen krijgen zeg maar. Als je je kinderen dan ook nog bewust opvoedt, zodat zij kunnen bijdragen aan de duurzame ontwikkelingen kunnen zij uiteindelijk zelfs een positieve impact maken op dat vlak en hierdoor zelf meer dan klimaatneutraal leven zeg maar 😄 Dat weet je natuurlijk niet van te voren, maar als alleen mensen die niet duurzaam leven kinderen krijgen en deze levenswijze doorgeven blijven die met meer.
   Nog afgezien van dat ik mij best zorgen maak over in wat voor wereld zij zullen opgroeien, maar daarin kies ik om te leven in de hoop dat het goedkomt, in plaats van in angst 💚

 1. Wat leuk om een oude vintage keuken in te bouwen, dit zou ik ook leuk vinden in ons huisje. We zijn aan het verbouwen met duurzame bouwmaterialen en willen ook nog de keuken aanpakken. De retro/vintage stijl vind ik erg mooi, ik zal komende tijd gaan speuren naar oude keukens. Dank voor de inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *